Metsik mahe mesi 125g

3.00

Nektar on korjatud niidu- ja metsataimedelt kevad-suvel Otepää maastiku-kaitsealalt.

Eesti ökomärk    ELi mahelogo

Lisa korvi

Kirjeldus

Metsik Mahe Mesi on läbi aastate olnud ka meie pere lemmikmesi. Samuti on klientide seas välja kujunenud Metsiku Mahe Mee fännklubi. Pakun oma arvamuse, mis selle põhjuseks võib olla. Otepää mitmekesise taimestikuga looduskeskkonnas on mesilastel võimalik korjata nektarit väga paljudelt erinevatelt taimedelt. Sellel rikkaliku looduskooslusega maastikul vahelduvad niiskemad alad kuivematega, on niidud, metsad ja raiesmikud. Seetõttu kasvab seal palju erinevaid taimeliike ning on ka rikkalikum nektaribukett, mis vormub tarus meeks. Enamus korjetaimed on tunnustatud ravimtaimed, nt võilill, vaarikas, angervaks, põdrakanep jt.

Mis eristab mahe mett “tavameest” – eelkõige valitud korjeala. Mahemesilased on paigutatud nii, et 3 km lennuraadiuse sisse ei jääks “tavapõlde”, kus võiks olla kokkupuude taimekaitsevahenditega. Lisaks on nõuded mesilasvahale, tarude materjalile, ravimisele, lisasöötmisele, arvestusele jne. 2-3 korda aastas käivad inspektorid Põllumajandus – ja Toiduametist  järelevalvet teostamas.

Mesi on filtreerimata ja pakendatakse ainult klaastaarasse. Mee kristalliseerumise aeg sõltub eelkõige korjetaimedest ja ka vurritamise ajast. Üldjuhul kristalliseerub kevadine mesi kiiremini ning on heledamat tooni, suvine mesi aga kõvastub pikema perioodi vältel ning on tumedama värvusega. Mee kvaliteeti kontrollitakse igal aastal Tartu Veterinaar- ja Toidulaboratooriumis. Kontrolli tulemusel saadakse diastaasarv, mis näitab bioloogiliselt aktiivsete ensüümide sisaldust mees. Värske ja tervisliku mee diastaasarv peaks olema üle 20 ühiku. Metsiku Mahe Mee diastaasarv on olnud 35-45 ühikut, mis on peaaegu 2x kõrgem, kui keskmiselt mõõdetud Eestis müüdavatel meedel. (https://mesindus.ee/files/eestismyydavameekv.pdf).

Parim mee säilitamisviis on korralikult suletuna ühtlases jahedas (temp 5-14°) ning pimedas keskkonnas.

Tag your photos with this on Instagram.